Sunday 5 July 2015

Puding Aiskrim

Resepi: Facebook/Resepi Sheila Rusli

Bahan:-
2 s/b serbuk agar2 / 1 bungkus agar2 panjang
5 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
2 s/b tepung jagung
2 cawan aiskrim keladi (Cik Na guna ais krim paddle pop)
Pewarna purple (x letak pun)

Caranya:-
1. Masakkan serbuk agar2 dan air sehingga larut dan mendidih.
2. Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi.
3. Masukkan susu cair yang dibancuh dengan tepung jagung. Biarkan mendidih.
4. Angkat dari api dan tapiskan dlm mangkuk besar.
5. Masukkan ais krim dalam adunan puding dan kacau rata sehingga ais krim cair.
6. Masukkan separuh adunan ke dalam mangkuk acuan pilihan dan bekukan sebentar.
7. Masukkan pewarna purple ke dalam adunan yang separuh lagi.
8. Bila adunan dalam acuan telah mulai keras, masukkan adunan yang berwarna purple ke atasnya dan sejukkan.
9. Terbalikkan puding dan hiaslah mengikut pilihan sendiri.
10. Hidangkan sejuk.

#Cara Cik Na
- Cik Na bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
- Cik Na warnakan dgn 3 warna.
- Masukkan adunan warna pertama ke dlm loyang dan biar hingga 1/2 beku.
- Masukkan warna kedua dan biarkan 1/2 beku juga.
- Akhir sekali, masukkan warna ketiga.
- Bila dah beku, sejukkan dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment