Resepi: Facebook
Bahan2 Ayak:-
280gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
10gm (3 tsp) serbuk koko
2 tbsp tepung jagung
1/2 tsp soda bikarbonate
2 tbsp susu tepung
Secubit garam
Bahan2 Lain:-
250gm mentega
150gm gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
1 biji kuning telur
100gm (1/2 cawan) coklat cip
100gm sebarang kekacang (walnut,badam,gajus,dll yg dicincang) atau kismis - optional
Caranya:-
1. Pukul mentega,gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Masukkan bahan2 ayak dan kemudian kacau sebati dengan spatula atau tangan.
4. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga diuli menjadi bebola2 kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
6. Jangan letakkan bebola rapat2 antara satu sama lain kerana bebola ini akan mengembang dan meleper sewaktu proses pembakaran.
7. Bakar pada suhu 160 C selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola2 adunan.
No comments:
Post a Comment