Wednesday 18 October 2017

Daging Goreng Berlada

Sumber Resepi: Facebook/Buku Resepi

Bahan:-
500 gm daging - rebus empuk dan hiris nipis (kalau guna daging batang pinang perlu rebus)
Serbuk kunyit dan garam
5-6 tangkai lada merah - boleh campur lada kering*
4 biji cili padi merah - ikut kepadasan masing2*
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
(Semua bahan * kisar @ tumbuk kasar)
1 inci halia ketuk
Sedikit jus limau atau air asam jawa
Garam dan sedikit gula

Caranya:-
1. Gaul daging dengan garam dan juga serbuk kunyit. Panaskan minyak, Goreng deep fry hingga garing. Kalau nak goreng basah pun boleh tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan.
2. Toskan minyak, tinggalkan dalam 2-3 sudu besar. Masukkan bahan kisar @ tumbuk dan juga halia. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa @ jus limau. Kacau. Perasakan dengan garan dan juga gula.
4. Akhir sekali masukkan daging Dan kacau rata. Matikan api.

No comments:

Post a Comment