Sunday, 15 October 2017

Sotong Kunyit Rempah Kurma

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
450 gm sotong, dibersihkan, kelar bersilang, kerat dan toskan*
1 camca teh serbuk kunyit*
1 camca teh serbuk rempah kurma*
1/3 camca teh cili flakes (boleh guna cili kisar)*
2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
1/2 camca teh garam* (disatukan, gaul rata dan perap 1 jam)
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji bawang besar, hiris
1 batang leek, kerat dan rendam (x letak sbb x da)
1/4 cawan air
Secubit gula
Sos ikan secukupnya
Hirisan daun bawang secukupnya (pun x letak)

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang putih hingga perang, masukkan sotong yang telah diperap tadi, gaul rata dan bila sotong kecut, tuang air, kacau dan masukkan leek (toskan), gaul rata. Biar mendidih.
2. Masukkan sedikit gula dan rasa jika kurang masin, renjiskan sedikit sos ikan, kacau dan masak sekejap. Kemudian matikan api, alih dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan panas bersama nasi hangat.

No comments:

Post a Comment