Sunday, 15 October 2017

Mihun Singapura

Sumber Resepi: Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A :-
1 bungkus mihun (direndam dan toskan)
200 gm udang (dibuang kulit)
200 gm sotong (dihiris kecil)
200 gm sawi (dipotong pendek)
250 gm kobis (diracik halus)
1 batang lobak merah (diparut)
1/2 cawan air
3 sudu minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (Ditumbuk):-
2 sudu makan lada hitam
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan udang dan sotong. Kemudian kacau rata.
3. Apabila sudah masak, masukkan mihun, sawi, kobis, lobak merah, garam dan air. Kemudian kacau rata.
4. Gaul rata sehingga nampak mihun lembut. Rasakan masinnya.
5. Semasa menghidang, taburkan hirisan daun sup dan cili merah.

No comments:

Post a Comment