Sumber Resepi: Facebook
Bahan:-
250 ml santan pekat * daripada satu biji kelapa
200 ml air
150 gm gula melaka
2 sudu besar gula pasir
1/2 biji kelapa parut * putih sahaja
1/2 sudu teh garam
Daun pisang * dipotong
Bahan A:-
300 gm tepung pulut
240 - 250 ml air
3 sudu tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Caranya:-
1. Santan pekat didihkan atas api yang sederhana hingga keluar minyak. Ketepikan.
2. Satukan air, gula melaka dan gula pasir dalam periuk. Didihkan hingga gula larut.
3. Masukkan kelapa parut dan garam. Kacau lagi hingga kering. Sejukkan inti.
4. Bancuhkan bahan A hingga sebati. Ambil sedikit dan betukkan bulat. Leperkan bebola ini dan bubuh inti di tengahnya dan bulatkan.
5. Kemudian letakkan bebola di atas sekeping daun pisang dan letakkan sesudu besar santan yang didihkan tadi. Bungkus dengan kemas.
6. Kukus kuih koci dalam periuk pengukus yang telah dipanaskan selama 15-20 minit.
No comments:
Post a Comment