Saturday, 14 October 2017

Mee Sarang Ladna

Sumber Resepi: C&P Zila @ Love Touch Zila Forever

Bahan:-
2 sudu besar minyak masak
4 - 5 ulas bawang putih diketuk dan ditumbuk kasar
9 - 12 ekor udang sederhana besar dibersihkan
1 - 2 ekor sotong dibersihkan atau dihiris sederhana nipis
2 keping fish cake dihiris sederhana nipis (x letak)
1/2 sudu besar pati ayam/ikan bilis (Come Na guna kiub pati ayam)
5 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 ikat sayur sawi (bersihkan dan sing, asingkan batang dan daun)
4 1/2 cawan air
1/2 cawan air + 2 sudu besar tepung jagung, dikacau rata
2 biji putih telur

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan udang dan sotong. Kacau sekejap sehingga udang dan sotong hampir masak.
3. Masukkan serbuk pati ayam/ikan bilis dan kicap cair. Kacau sekejap Dan masukkan 4 1/2 cawan air dan serbuk lada sulah.
4. Masukkan pula batang sawi yang telah dikerat-kerat. Masak sehingga mendidih.
5. Apabila mendidih, masukkan pula daun sawi dan sayur-sayuran lain jika ada. Biar 3 - 4 minit kemudian masukkan campuran air tepung jagung. Kecilkan api, kacau sehingga kuah pekat dan mendidih.
6. Tutup api dan masukkan putih telur, kacau membulat.

Sementara tunggu kuah mendidih, sediakan sarang daripada bihun.

Bahan Sarang:

Sebungkus mihun (gunakan yang dibungkus bersih & ditanggung halal, biar mahal sikit sebab nak goreng terus dalam minyak tanpa dibilas air, kalau bilas susah nak jadi sarangnya)
2 cawan minyak masak

Caranya:-

1. Panaskan minyak masak sehingga betul2 panas.
2. Sederhanakan api dan masukkan segumpal mihun (leraikan segumpal-segumpal) ke dalam minyak dan goreng cepat2 sehingga kembang kesuluruhan mihun.
3. Angkat masukkan dalam pinggan. Teruskan menggoreng gumpalan mihun yang lain.
4. Tuangkan kuah ke atas sarang ketika menghidang dan nikmati bersama cili hijau jeruk.

No comments:

Post a Comment