Sumber Resepi: C&P Yatie @ Sinar Kehidupanku
Bahan:-
1 ekor ayam dipotong 12
3 batang serai dititik
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit (utk goreng ayam)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Untuk Dikisar:-
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai
1 cawan lada kering kisar (dlm 20 batang)
Caranya:-
1. Ayam yang telah dipotong kecil dilumur dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
2. Angkat ayam dan toskan minyaknya.
3. Tumiskan bahan2 yang telah dikisar dan serai sehingga naik bau.(Tambahkan sedikit air sekiranya perlu).
4. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering. Masukkan pula garam dan gula. Perasakan.
5. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk dimakan.
6. Setelah rasanya ok, bolehlah diangkat dan matikan api.
7. Angkat dan boleh dihidangkan bersama dengan nasi putih, nasi jagung atau nasi minyak.
No comments:
Post a Comment