Sumber Resepi: Instagram @duniaresepi
Bahan:-
300gm sotong (dibersihkan dan dipotong2)
10 - 15 biji cili padi (ikut kepedasan yang diingini) ~ (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
1 biji tomato (dikisar)
2 sudu besar santan pekat atau susu cair
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Perasa (optional)
Minyak untuk menumis
Caranya:-
1. Tumis bahan2 yang telah dikisar hingga kering air dan pecah minyak.
2. Masukkan susu cair atau santan, garam, gula dan perasa ke dalam bahan tumisan.
3. Kacau rata dan masak lagi hingga betul2 kering airnya.
4. Masukkan sotong dan sesuaikan rasa. Bila sotong masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment