Sunday 9 September 2018

Daging Merah Tiga Rasa


Sumber Resepi: C&P Kak Nor @ Secubit Garam

Bahan:-
1/2 kg daging dipotong kiub 
3 batang serai - diblend halus
1/2 inci lengkuas - diblend halus
2 helai daun limau purut - diracik halus
2 sudu besar tom yam paste (Kak Nor guna 2 pack Maggie Tom Yam paste)
1 sudu besar gula
Garam
Minyak
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 biji cili merah - dipotong serong
1 biji cili hijau - dipotong serong

Caranya:-
1. Rebus daging yang dah dipotong hingga empuk. Simpan air rebusan daging.
2. Panaskan minyak dan tumis paste tom yam hingga wangi dan masukkan bahan yang diblend.
3. Kacau goreng hingga pecah minyak dan masukkan daging beserta air rebusan dan daun limau purut. 
4. Masukkan garam dan gula.
5. Masaklah hingga hampir kering dan masukkan cili2 dan bawang besar yang dah dipotong. 
6. Angkat dan hidangkan dgn nasi panas. 

# kalau paste tom yam yang digunakan tidak pedas, tambahkan cili padi masa blend serai dan lengkuas.

No comments:

Post a Comment