Sumber Resepi: C&P Kak Nor @ Secubit Garam
Bahan:-
10 ekor udang basah (diperap dengan sedikit lada hitam, sos tiram, jus lemon dan kicap manis dan digoreng hingga masak. Atau nak senang, diperap dengan sedikit garam dan digoreng macam biasa)
1 biji telur A (dipukul sedikit)
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 cm halia (dicincang)
Sesenduk mentega (boleh adjust sendiri)
1-2 sudu kelapa parut
1-2 tangkai daun kari
2 sb susu cair
1 sudu makan gula
5-6 cili padi (dihiris)
Caranya:-
1. Carikan mentega di dlm kuali leper. Tumis bawang dan halia hingga perang.
2. Masukkan daun kari dan cili padi. Kacau lagi.
3. Masukkan kelapa parut dan gula. Kacau lagi hingga naik bau.
4. Tuangkan telur yang sudah dipukul tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau secara memutar.
5. Masukkan susu cair dan kacau lagi. Tapiskan sebelum digaulkan bersama udang.
No comments:
Post a Comment