Monday, 13 May 2019

Caramel Pudding


Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home


Bahan:-

6 biji telur

1 tin kecil susu pekat manis

1 tin kecil air

1 sudu kecil tepung kastard

1 sudu kecil esen vanilla


Untuk Caramel:-

10 sudu besar gula pasir

1/4 cawan air panas

Sedikit butter


Caranya:-

1. Lenserkan butter pada loyang 6 x 6 x 3 inci. 

2. Masak gula hingga benar2 keperangan (jangan sampai naik bau hangus.. nanti pahit). Tuangkan air panas, kacau dan cepat2 tuang ke dalam loyang. Ketepikan biar gula sejuk dan keras.

3. Sementara itu, campurkan telur, susu cair, air, esen vanilla dan tepung kastard. Blendkan sebati. Tuang perlahan2 ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.

4. Kukus atas api selama lebih kurang 30 minit. Sejukkan dlm fridge. Bila benar2 sejuk, larikkan dengan pisau dulu di tepi loyang caramel baru terbalikkan ke dalam bekas yang sesuai 







No comments:

Post a Comment