Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen
Bahan:-
Ikan sagai (Kak Azie guna ikan merah)
Santan
2-3 helai daun salam (x letak sbb x da)
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 batang serai - ketuk
Belimbing buluh - atau asam keping
Bahan Kisar Halus:-
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering - Cik Na mcm Kak Azie guna 2 sudu besar cili kisar
1 ruas jari halia
1 ruas jari kunyit
Caranya:-
1. Satukan semua bahan di atas dengan santan. Masak sambil terus dikacau dengan api perlahan.
2. Masak sehingga mendidih. Setelah mendidih, baru dimasukkan ikan.
3. Setelah mendidih lagi dan ikan masak, masukkan santan pekat, garam dan asam keping jika tiada belimbing buluh.
No comments:
Post a Comment