Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
500 gm daging batang pinang hiris nipis, cuci dan toskan*
1 camca besar lada hitam biji tumbuk halus*
1 camca teh garam*
(* disatukan dan perap 15 minit)
1 batang saleri, didadu
2 biji kentang, didadu dan goreng hingga empuk
1 biji cili merah, potong serong
1 biji bawang besar, potong berbaji
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 inci halia, dihiris halus
6 kuntum cendawan shitake segar, dipotong kecil (x letak sbb x da)
5 camca besar sos lada hitam
1 camca besar kicap cair
1 camca besar sos ikan (nampla)
1 camca teh minyak bijan (x da)
Sedikit gula
Caranya:-
1. Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali, tambah dengan minyak bijan dan tumis bawang putih dah halia hingga wangi.
2. Masukkan daging dan kacau goreng hingga daging kecut. Tambah sos lada hitam dan sedikit air. Biar mendidih.
3. Masukkan cendawan, saleri, bawang besar, cili dan kentang. Kacau hingga rata dan biar mereneh sebentar. Tuang kicap cair dan sos ikan. Masak hingga daging lembut.
4. Masukkan gula dan kacau hingga rata. Rasa tahap masinnya dan jika ok, boleh diangkat dan hidang bersama nasi hangat.
No comments:
Post a Comment