Thursday 23 May 2019

Kepingan Badam Berkrim




Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan A:-
125 gm gula kastor
2 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
165 gm self-raising flour
125 ml whipping cream

Bahan B:-
90 gm mentega
80 gm gula kastor
75 ml whipping cream
1 camca besar tepung gandum
100 gm kepingan badam (flake almonds)

Caranya:-
1. Dalam satu bekas, kacau bahan A, kecuali tepung, hingga sebati dan gula hancur. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati dan tidak berbintil2.
2. Tuang adunan ke loyang berukuran (10 x 10 x 1) inci yang telah dilenser dengan mentega dan dialas dengan kertas pada dasar loyang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 15 minit.
3. Satukan bahan B dalam periuk, kecuali kepingan badam. Masak atas api perlahan hingga semua bergaul mesra, biar mendidih dan sedikit pekat, kacau selalu. Kemudian masukkan kepingan badam dan gaul hingga rata. 
4. Keluarkan kek dari oven dan ratakan adunan no 3 atas permukaan kek dan ratakan dengan spatula. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar 15 minit lagi. Sejukkan sebelum dipotong.









No comments:

Post a Comment