Resepi: Dapur Tanpa Sempadan Mat Gebu
Bahan:-
5 keping roti Butterscotch Gardenia-dipotong kiub
2 camca besar coklat cip
1 cawan susu sejat (boleh guna susu segar)*
1 biji telur gread A*
1 camca besar gula halus*
1 camca teh esen vanilla*
1 camca besar mentega-cair dan sejukkan
Sedikit mentega
Bahan Sos Kastard:
1 cawan susu segar
2 camca besar air
1 camca besar penuh gula halus
1 camca besar penuh tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
Caranya:-
Untuk Butterscotch Bread Pudding
1. Satukan bahan2 bertanda * dan kacau rata dengan whisk, ketepikan.
2. Lenser bekas tahan panas berukuran 5 inci × 7 inci dengan mentega.
3. Susun 1/2 bahagian roti dan taburkan 1 camca besar coklat chip. Susun baki roti, kemaskan.
4. Kemudian tuang bancuhan yang dikacau tadi atas roti. Biar hingga cecair terserap.
5. Tabur rata2 baki coklat chip atasnya. Kemudian jatuhkan sedikit mentega pada permukaannya.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 30 minit.
7. Bila puding masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.
Untuk Sos Kastard
1. Satukan semua bahan2 utk sos kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga rata dan tidak berbintil.
2. Masak dengan api sederhana dan kacau sentiasa hingga sos pekat.
3. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan matikan api. Sejukkan.
Untuk Menghidang
Cedok secukupnya puding ke dalam piring. Tuang sos kastard atasnya dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment