Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
2 keping besar ikan tenggiri - bersihkan dan toskan
1 1/2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
2 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa
2 helai daun kunyit - dihiris halus
Minyak
Bahan Kisar:
18 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam non-stick pan dan goreng ikan tidak terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan 4 sudu besar. Tumiskan serai dan bahan kisar hingga naik minyak. Masak dgn api perlahan saja.
3. Masukkan asam keping dan masak lagi.
4. Masukkan santan, garam dan renehkan biar pekat dan bahan naik minyak.
5. Masukkan ikan tadi dan balikkan sesekali dua sahaja. Masukkan daun kunyit dan gaul rata sebentar. (Tinggal sikit daun kunyit untuk tabur masa hidang kalau suka)
6. Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dan tabur hirisan daun kunyit.
No comments:
Post a Comment