Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
1/2 ekor ayam, potong saiz sederhana
1 camca besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
1 tangkai daun kari, dilurut
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang serai, dititik
Caranya:-
1. Ayam dibersihkan, gaul dengan serbuk kunyit, bawang putih tumbuk halus dan garam secukup rasa (anggaran 1 camca teh). Perap dalam peti sejuk 1 jam (atau nak cepat tak payah perap, kalau perap lagi sedap).
2. Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng ayam tadi guna api sederhana, tutup kuali dan biar ayam masak perlahan, jangan goreng garing sangat, biar lembap2. Angkat dan toskan. (Cik Na goreng garing)
3. Dalam kuali yang sama, tinggalkan sedikit minyak, tumis daun kari, bawang putih dan serai titik hingga harum. Masukkan bawang besar, cili merah dan hijau. Goreng hingga layu. Masukkan ayam tadi, gaul rata dan matikan api.
No comments:
Post a Comment