Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
100 gm spaghetti, rebus hingga lembut atau rebus ikut arahan pada paket, simpan air rebusan
80 gm daging batang pinang, hiris kecil, cuci dan toskan
1 camca besar serbuk sup cendawan vono
1 biji bawang holland, didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca besar tomato pes
3 camca besar sos tomato
1/2 camca besar cili flakes
1/2 camca teh serbuk lada hitam
2 helai bay leaf
3/4 cawan air rebusan pasta
Sedikit herba thyme kering (kalau dapat yang segar lagi bagus)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis
Parutan keju parmesan, jika suka
Hirisan kucai untuk hiasan (x letak pun)
Caranya:-
1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang holland, chili flakes dan bawang putih hingga layu, guna api sederhana. Masukkan bay leaf dan tomato peas, tumis sekejap. Tambah sos tomato, kacau dan masukkan hirisan daging. Gaul rata dan masak hingga daging kecut.
2. Tambah serbuk sup cendawan, kacau dan tuang air. Kacau dan masak dengan api kecil. Masukkan herba thyme dan serbuk lada hitam, masak hingga pekat. Tambah garam (jika perlu) dan sedikit gula untuk mengimbangkan rasa masam tomato.
3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Letak spaghetti dalam bekas sesuai. Tuang sos di atasnya dan ratakan. Tabur parutan keju permesan dan sedikit hirisan daun kucai. Kalau suka boleh drizzle kan sedikit extra virgin olive oil di atasnya.
No comments:
Post a Comment