Thursday 12 May 2016

Rich And Moist Chocolate Banana Bread

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
100 gm butter bergaram
120 gm gula caster
1 biji telur
5 biji pisang raja
1/2 sudu teh esen vanilla
150 gm tepung (1 cawan)
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan sour cream
1 cawan coklat chip
Sedikit badam cincang (boleh tambah walnut atau lain2)

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 175C bergantung kepada kepanasan oven (Kak Ita guna suhu 170C). Sediakan loyang roti ukuran 9×5 inc, oleskan dengan sedikit butter dan lapik dasar loyang dengan kertas kek. (Kak Ita gunakan loyang 8×4 inc).
2. Lenyek pisang hingga lumat. Ketepikan. Ayakkan tepung, soda dan serbuk koko. Ketepikan.
3. Dalam bekas pemutar, putar butter dan gula hingga berkrim. Tambahkan telur dan putar lagi. Tambah esen vanilla, pisang dan sour cream dan terus putar hingga sebati.
4. Tambahkan campuran tepung, soda dan koko yang telah diayak dan gaul secara kaup balik dengan spatula hingga rata.
5. Tambahkan coklat chip dan gaul rata.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan.
7. Taburkan coklat chip di atasnya dan juga sedikit badam cincang.
8. Bakar dalam oven pada suhu 170C dengan api bawah selama 1 jam.
9. Setelah kek masak, biarkan kek sejuk atas redai sebelum dipotong.
10. Kek akan naik dalam oven dan turun sedikit setelah sejuk.

No comments:

Post a Comment