Sumber Resepi: C&P Yatie @ Sinar Kehidupanku
Bahan:-
1 kg sotong
3 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili kisar (serbuk cili)
2 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 biji tomato (belah 4)
5 biji bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm halia (tumbuk)
1 biji bawang besar (hiris)
125 ml air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
2. Masukkan halia, bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk tadi.
3. Masukkan serai dan tumis hingga naik bau.
4. Masukkan serbuk kari dan cili kisar. Masak hingga garing.
5. Masukkan sotong.
6. Gaul seketika dan masukkan sedikit air, air asam jawa dan tomato.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Biarkan kuahnya mendidih (terpulang nak pekat atau berkuah).
No comments:
Post a Comment