Thursday, 5 May 2016

Daging Kunyit Pedas

Sumber Resepi: C&P Yatie @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
500 gm daging (direbus empuk dan toskan)
1 sudu besar serbuk kunyit }
1 sudu kecil garam } gaul bersama daging
7 biji bawang merah , dihiris halus
3 biji bawang putih, dihiris halus
1 inci halia, dihiris halus
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 batang lada merah, dihiris serong
4 batang lada hijau, dihiris serong
1 batang carrot
1 cawan kacang panjang/buncis, dipatah2kan 2 inci (x letak)
Garam dan gula secukup rasa

Caranya:-
1. Hiris daging nipis2, cuci, rebus dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Perap sekurang2 nya 20 minit.
2. Panaskan minyak, goreng daging hingga sedikit garing.
3. Masukkan hirisan bawang merah, bawang kecil dan halia. Goreng hingga sekata.
4. Masukkan hirisan bawang besar, hirisan lada merah dan hijau. Gaul hingga sebati. Perasakan garam dan gula.
5. Masukkan carrot dan kacang panjang. Jika perlu masukkan sedikit air.
6. Setelah siap, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment