Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
1 ekor ikan pilihan (Cik Na guna 3 ekor ikan kembung)
1 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
Sos ikan secukup rasa
Gula secukup rasa
2 biji limau kasturi, perah jusnya
Sedikit air
Bahan Tumbuk Lumat:-
3 biji cili merah
6-7 biji cili padi
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan lengkuas
Caranya:-
1. Ikan disiang, cuci bersih dan kelar2, kemudian lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam rata2. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Alih ke dalam bekas sesuai. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis serai titik hingga harum. Masukkan bahan tumbuk lumat dan tumis hingga harum. Guna api kecil dan kacau selalu. Tambah daun limau purut dan sedikit air. Kacau rata.
3. Tambah sos ikan secukup rasa, sedikit gula dan hirisan bunga kantan. Kacau dan masukkan jus limau kasturi, gaul rata2 dan masak sekejap. Rasa dan jika ok matikan api. Tuang sambal atas ikan goreng tadi, ratakan dan hidangkan segera bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment