Monday, 11 December 2017

Ikan Tenggiri Bunga Kantan

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
3 - 4 keping ikan tenggiri, cuci bersih*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
1/3 camca teh garam*
(* disatukan dan lumur rata2)
2 biji limau kasturi, perah jusnya
Cili padi sebagai hiasan (optional)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Hancur :-
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai,hiris halus
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
20 biji cili padi
2 biji cili hijau
1 camca besar ikan bilis, rendam sekejap dan toskan
3 biji tomato ceri @ 1/2 biji tomato biasa

Caranya:-
1. Ikan digoreng tapi jangan sampai garing, goreng embal2 sahaja. Kemudian susun dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar (kalau dapat jangan kisar halus sangat, atau boleh tumbuk lumat) hingga harum, gunakan api kecil. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula, terus menumis hingga terbit minyak dan sambal garing.
3. Masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan rasa. Jika ok boleh matikan api. Tuang sambal atas ikan dan ratakan. Hias dengan cili padi jika suka.

No comments:

Post a Comment