Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
500 gm kue tiau
1 cekak kucai, kerat pendek
Taugeh secukupnya (lebih kurang 2 genggam, x letak sbb x suka taugeh)
1 keping dada ayam, didadu*
Sedikit lada sulah*
Sedikit garam*
(* disatukan, gaul rata dan perap)
1/2 senduk nasi cili kisar
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos lada hitam
1 camca besar kicap pekat
Sos ikan secukup rasa
2 biji telur, dikacau sedikit
4 ulas bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, dicincang
Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, guna api kecik dan kacau selalu. Tambah sos cili dan sos lada hitam, kacau rata. Tambah ayam dan masak hingga ayam empuk, jika perlu tambah sedikit air.
2. Tolak bahan2 tadi ke tepi kuali, masukkan telur, biar telur mengeras dan kacau hancur. Gaul rata dan masukkan kicap pekat. Tambah sedikit sos ikan. Masukkan kue tiau dan gaul rata. Tambah taugeh dan kucai, kacau rata.
3. Masukkan tomato dan tambah sos ikan jika perlu. Kacau dan masak sekejap. Matikan api dan boleh dihias dengan cili merah yang didadu sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment