Saturday 9 December 2017

Kek Marble Santan

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
4 biji telur
360 gm gula kastor
400 ml santan
400 gm tepung gandum - diayak
4 sudu teh baking powder - diayak
Pewarna merah, kuning dan hijau
Pes pandan dan vanilla

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 170°C. Sediakan loyang 8 inci.
2. Sapukan mentega pada loyang dan alaskan loyang dengan kertas kek.
3. Pukul gula dan telur hingga kembang dan putih.
4. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dan santan berselang seli. Mulai dengan tepung dan akhirkan dengan tepung.
5. Gaul adunan rata. Bahagikan kepada 3 bahagian.
6. Letakkan pewarna hijau dan pes pandan ke dalam satu adunan. Letakkan pes vanilla ke dalam adunan kuning dan merah.
7. Tuangkan ke dalam loyang berselang seli.
8. Bakar dalam oven pada suhu 170°C selama 1 jam atau sehingga kek masak sempurna. Tunggu kek benar-benar sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment