Monday 4 December 2017

Char Kue Tiau (Resepi II)

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
1 genggam kue tiau
1 genggam taugeh, dibuang ekor (x letak sbb x suka)
1/2 genggam kucai, kerat pendek
1 keping tauhu, dadu kecil, goreng dan toskan (x letak sbb x da)
1 camca besar cili kisar
1/2 camca besar sos tiram
1 biji telur, pukul sedikit
1/2 batang fishcake, hiris
1 genggam isi kerang (x makan kerang so tukar udang)
3/4 camca besar kicap pekat
1 camca besar kicap manis
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 biji bawang merah, hiris halus
Sos ikan (jika perlu)
Hirisan cili hijau, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan

Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang putih dan bawang merah hingga harum, masukkan cili kisar dan sos tiram, tumis hingga cili garing.
2. Masukkan kerang/udang, tauhu, fishcake, kacau rata dan tambah kicap pekat dan kicap manis. Kacau rata.
3. Masukkan kue tiau, gaul rata dan tolak ketepi kuali. Masukkan telur, biar mengeras sedikit, kemudian gaul rata.
4. Masukkan taugeh dan kucai, kacau lagi dan rasa jika kurang masin tambah sedikit sos ikan.
5. Masak sekejap dan matikan api. Tabur hirisan cili hijau dan juga limau kasturi sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment