Monday, 11 December 2017

Pasta Shells Daging Cincang

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
100 gm spaghetti (Cik Na tukar pasta shells)
80 gm daging cincang (nak guna daging ayam pun boleh)
1 biji bawang holland, dadu kecil
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/4 biji traffic light capsicum, didadu
5 biji black olive
5 biji green olive
Cincangan daun parlsey secukupnya
3/4 camca besar pes tomato
1 camca besar sos cili
Garam jika perlu
Minyak zaitun untuk menumis

Caranya:-
1. Rebus spaghetti/shells hingga lembut atau mengikut arahan pada bungkusan. Tambah juga garam dalam air rebusan tadi. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun, simpan 1/2 cawan air rebusan spaghetti/shells tadi. Ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum. Masukkan pes tomato dan sos cili. Masak sekejap, tambah daging cincang, kacau rata, biar daging kecut dan masukkan air rebusan spaghetti/shells tadi. Masak hingga pekat.
3. Tambah trafficlight capsicum dan black/green olive. Masuk spaghetti/shells dan gaul rata2. Tambah garam jika perlu dan masukkan cincangan parsley. Gaul lagi dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera.

No comments:

Post a Comment