Saturday, 12 August 2017

Ayam Masak Pedas

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
1/2 kg ayam (Cik Na goreng dulu ayam ni)
2 batang serai
Sedikit lengkuas - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1/2 biji bawang besar - kisar
15 tangkai cili kering - kisar (ikut citarasa pedas)
Sedikit cuka/air asam jawa
4 - 5 sudu besar gula
Garam
Sedikit air (jika perlu)
4 sudu besar sedikit kicap

Caranya:-
1. Tumis bahan2 yang telah dikisar, kacau sekejap.
2. Masukkan ayam dan tambahkan sedikit air.
3. Masak ayam hingga mendidih dan naik bau.
4. Masukkan air asam jawa/cuka, gula, garam dan kicap.
5. Kacau dan biarkan mendidih lagi dan kuah pekat.
6. Perlahankan api dan reneh sedikit lagi. Tutup api.

No comments:

Post a Comment