Wednesday 16 August 2017

Daging Sambal Hijau

Sumber Resepi: Majalah Seri Dewi & Keluarga

Bahan:-
400 gm daging muda ~ dihiris nipis & diketuk lembut
10 tangkai cili hijau*
5 tangkai cili padi*
4 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
(*digoreng hingga layu & ditumbuk bersama jintan manis)
1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
1 batang serai ~ diketuk
Sehelai daun kunyit
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh gula perang (x letak)
Garam dan lada sulah secukup rasa
Sedikit minyak

Caranya:-
1. Perap daging bersama garam, sos tiram dan lada sulah selama 10 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng daging hingga keperangan. Ketepikan.
3. Menggunakan kuali sama, masukkan sedikit minyak dan bahan kisar. Biarkan hingga naik bau.
4. Masukkan serai yang diketuk, daging, bawang besar, daun kunyit, gula perang dan air. Didihkan hingga semua bahan sebati.
5. Tambahkan lada sulah dan garam secukup rasa. Biarkan hingga masak.

No comments:

Post a Comment