Tuesday 5 August 2014

Ikan Masak Hijau Belacan


Resepi ni adik Cik Na yang kongsi kat dalam group whatsapp family. Cik Na pun cuba la bila jumpa ikan gelama sebab selalunya kalau ikan gelama ni Cik Na suka masak goreng cili api tak pun masak lemak. Selain ikan, resepi ni boleh juga guna apa2 jenis seafood samada udang ke sotong ke.

Bahan:-

Bawang putih
Bawang merah
Cili padi
Belacan
Serai
Sotong/udang/ikan

Caranya:-

1. Kisar bawang merah, cili padi dan belacan.
2. Tumbuk bawang putih dan ketuk serai.
3. Tumis bawang putih dan serai. Apabila naik bau, masukkan bahan-bahan kisar tadi.
4. Tumis sampai garing. Kalau guna ikan, goreng ikan terlebih dahulu kemudian baru masukkan dan goreng sampai rata sambalnya. Kalau guna sotong atau udang masukkan dan tunggu sehingga masak, tambah air jika perlu.

No comments:

Post a Comment