Sunday 17 August 2014

Soto Ayam

Resepi: Selera Ramadhan Rubiah Suparman

Bahan:
1 ekor ayam
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan lada putih
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
1 inci lengkuas
1 batang serai
1/2 inci halia
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
(bahan2 di atas digiling halus)
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
1 inci kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
Garam secukup rasa
Tauge, daun sup, daun bawang, bergedel, nasi impit

Caranya:-
1. Rebus ayam dengan sukatan airnya separas ayam.
2. Masukkan rempah2 yang telah digiling halus bersama buah pelaga,cengkih,bunga lawang,kayu manis dan sedikit garam. Rebus bersama ayam hingga empuk.
3. Bila auam telah empuk, siat-siatkan isinya dari tulang manakala kuahnya dijadikan kuah soto.
4. Hidangkan nasi impit bersama isi ayam, tauge, daun sup, daun bawang dan bergedel. Masukkan kuah.

*** Bergedel

Bahan:-
300 gm ubi kentang - digoreng,dikupas dan dilecek
100 gm bawang merah - dihiris, digoreng garing
200 gm daging kisar
5 tangkai daun sup - dihiris halus
5 tangkai daun bawang - dihiris halus
1 camt serbuk ketumbar
1/2 camt serbuk jintan manis
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk lada sulah
Garam
4 biji telur
Minyak

Caranya:-
1.Gaul ubi kentang,bawang goreng,daging,daun sup,daun bawang,serbuk ketumbar,jintan manis,jintan putih,lada sulah dan garam.
2. Kepalkan menjadi bebola kemudian leperkan sedikit.
3. Pukul telur dan tambah sedikit garam.
4. Panaskan minyak . Celupkan bergedel tadi ke dalam telur,kemudian goreng dengan api perlahan sehingga keperangan dan masak.

No comments:

Post a Comment