Resepi: ummi@homesweethome
Bahan:-
1/2 ekor ayam - potong sederhana besar
20 tangkai cili padi thai*
2 tangkai cili merah*
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
(Tumbuk semua bahan bertanda*)
Sedikit gula/madu
Garam secukup rasa
2 sudu besar kicap pekat
3 tangkai daun kari
Minyak
Sedikit serbuk kunyit
Caranya:-
1. Ayam dilumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan. Tumis bahan2 tumbuk tadi hingga garing dan bau wangi.
3. Masukkan kicap dan gula secukup rasa (boleh juga tukar dengan madu).
4. Kacau sebentar, masukkan daun kari.
5. Akhir sekali masukkan ayam, sedikit garam (jika ayam yg digoreng tadi dah masin tak letak garam pun x pe) dan kacau bahan tadi biar bersalut.
No comments:
Post a Comment