Tuesday 12 August 2014

Daeng Sumur


Resepi : 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A :-
500gm ikan tenggiri
2 sudu makan kerisik
1 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 keping asam gelugur
3 biji cili merah (dihiris)
3 sudu kecil minyak masak
Garam

Bahan B (Dikisar) :-
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci lengkuas
2 batang serai

Caranya:-
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar, jintan manis, jintan putih, bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis sehingga wangi.
2. Masukkan santan dan air asam gelugur. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan, kerisik, cili merah, asam gelugur dan garam. Masakkan sehingga kering dan naik minyak.


No comments:

Post a Comment