Wednesday, 4 February 2015

Ayam Goreng Ala Thai

Resepi: Majalah Rasa Ogos 2006

Bahan:-
800 gm ayam - dipotong kecil
10 gm bawang putih}
80 gm bawang besar}
2 biji cili padi }
10 gm halia } dihiris
80 gm lads benggala merah dan hijau
1 batang serai - dititik
4 helai daun limau
2 sudu makan sos tiram
4 sudu makan sos cili
4 sudu makan kicap ikan
2 sudu makan kicap cair
1 biji air limau nipis
1 sudu makan pes tomyam
Garam secukup rasa
Sedikit daun ketumbar
50 ml minyak masak

Caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan bahan2 lain dan kacau hingga masak.
4. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment