Resepi: Majalah Saji Jun 2013
Bahan:-
500 gm udang - buang kulit dan kepala
120 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil yis
1 1/2 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
220 ml air
Garam secukup rasa
Bahan Sos:
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu sos BBQ
1 1/2 sudu pes tomyam
3 sudu jus limau nipis
3 sudu kicap cair
1 sudu air masak
Caranya:-
1. Untuk udang, campur semua bahan kecuali udang. Biarkan 15 minit hingga adunan sedikit mengembang.
2. Celup udang dalam bancuhan tersebut dan goreng dalam minyak panas yang banyak. Goreng hingga udang garing kekuningan.
3. Untuk sos cili tomyam, campur rata semua bahan2 sos.
4. Susunkan udang atas pinggan dan hidangkan bersama sos cili tomyam.
No comments:
Post a Comment