Sunday 22 February 2015

Laksa Johor


Resepi: Facebook/Resepi Sheila Rusli

Bahan:-
Laksa/Spaghetti
1 kilo ikan kembung/parang - direbus (ambil isi)
1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan (dicampur dengan sedikit santan cair)

Bahan2 yang perlu dikisar halus (A):
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 inci lengkuas

Bahan2 yang perlu dikisar (B):
3 batang serai serai
300 gm udang kering

Bahan yang perlu dibakar dan dikisar (C):
150 gm ikan kurau kering (Cik Na campur dgn ikan talang masin)

Kerisik
Santan kelapa
Garam

Caranya:-
1. Tumis bahan A hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
2. Tumis hingga garing. Masukkan bahan kisar B dan C. Masuk isi ikan. Gaul sebati dan masukkan santan. Bila kuah mendidih, masukkan kerisik.
3. Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati. (Kalau kuah disimpan semalaman rasanya lagi sedap)

Untuk Ulam:-
Taugeh
Daun kesum & daun selasih (Cik Na guna daun kesum je)
Lobak asin (x da)
Sambal belacan (Cik Na buat sambal jantan je..cili hidup dgn garam je)
Timun dipotong ikut keliling dan dipotong halus (bukan seperti buat laksa asam)
Limau kasturi


No comments:

Post a Comment