Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
8 ekor sotong sederhana besar - cuci bersih, belah 2 dan kelar2
2 cawan santan pekat
6 - 8 biji cili padi - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 - 2 batang serai - ketuk
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 helai daun kunyit - simpul/belah 2
1 biji tomato - belah 4
Garam
Caranya:-
1. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk, tuangkan 1 cawan dulu, masak sekejap dan masukkan serai dan serbuk kunyit.
2. Bila mendidih masukkan daun kunyit dan sotong.
3. Kacau sebentar dan masukkan sebahagian santan lagi serta garam.
4. Bila kuah mendidih, masukkan tomato, tutup api dan angkat.
5. Kacau dulu sebentar agar kuah tidak berkepala.
No comments:
Post a Comment