Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
1 paket mihun - direndam lembut dan toskan
8 tangkai cili padi * (jenis thailand punya)
5 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering* (dikisar kasar - guna blender kering or kalau rajin tumbuk, Cik Na kisar sekali dgn bahan2 kisar yg bertanda*)
1/2 biji kobis - dipotong2 (Cik Na ganti daun kucai)
1/2 batang lobak merah - diparut memanjang (x letak)
Bebola daging kisar/daging - dipotong kecil (nak cepat Cik Na ganti ayam)
1 sudu teh lada sulah
4 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun bawang - dihiris halus untuk hiasan
1 paket mihun - direndam lembut dan toskan
8 tangkai cili padi * (jenis thailand punya)
5 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering* (dikisar kasar - guna blender kering or kalau rajin tumbuk, Cik Na kisar sekali dgn bahan2 kisar yg bertanda*)
1/2 biji kobis - dipotong2 (Cik Na ganti daun kucai)
1/2 batang lobak merah - diparut memanjang (x letak)
Bebola daging kisar/daging - dipotong kecil (nak cepat Cik Na ganti ayam)
1 sudu teh lada sulah
4 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun bawang - dihiris halus untuk hiasan
Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk/kisar hingga naik bau.
2. Masukkan bebola daging/daging dan masak hingga lembut.
3. Masukkan kicap cair, sos cili, sos tiram, garam dan air secukupnya (untuk melembutkan mihun nanti)
4. Bila mendidih, masukkan sayur kobis dan mihun. Gaul rata2.
5. Masak mihun hingga benar2 lembut, masukkan lada sulah dan gaul rata lagi (boleh tambah air jika perlu untuk lembutkan mihun)
6. Bila telah masak, hidangkan dengan cili padi potong dengan kicap (jika nak lebih pedas masa makan) dan tabur dengan daun bawang.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk/kisar hingga naik bau.
2. Masukkan bebola daging/daging dan masak hingga lembut.
3. Masukkan kicap cair, sos cili, sos tiram, garam dan air secukupnya (untuk melembutkan mihun nanti)
4. Bila mendidih, masukkan sayur kobis dan mihun. Gaul rata2.
5. Masak mihun hingga benar2 lembut, masukkan lada sulah dan gaul rata lagi (boleh tambah air jika perlu untuk lembutkan mihun)
6. Bila telah masak, hidangkan dengan cili padi potong dengan kicap (jika nak lebih pedas masa makan) dan tabur dengan daun bawang.
No comments:
Post a Comment