Tuesday 10 February 2015

Sambal Tumis Pekat Sotong

Resepi:  Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
7 ekor sotong sederhana besar - potong bulat
3 sudu besar cili kisar
8 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu kecil serbuk kari daging
1/4 cawan gula melaka
2 sudu besar air asam jawa pekat
4 sudu besar gula pasir/secukup rasa (Cik Na x letak)
Garam secukup rasa
Sedikit air
1 labu bawang besar - potong bulat

Caranya:-
1. Sotong dibersihkan dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng sebentar, angkat dan toskan.
2. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar dan masukkan serbuk kari.
3. Perlahankan api dan masak hingga naik minyak.
4. Masukkan air, gula, air asam jawa dan garam. Biarkan mereneh lagi dan kuah agak kering.
5. Masukkan sotong yang telah digoreng tadi.
6. Masukkan juga bawang yang dipotong bulat. Balik2kan hingga rata dan tutup api.

No comments:

Post a Comment