Monday 6 February 2017

Asam Pedas Sotong

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
6 ekor sotong - sederhana besar, berdikari dan potong ikut suka
3 sudu besar cili kering kisar
2 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah*
1 biji buah pelaga *
(* dikisar)
Beberapa tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan
2 biji tomato - dibelah 4
2 keping asam gelugor
Sedikit gula
Garam secukup rasa
2 cawan air/secukupnya
Minyak untuk menumis

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan-bahan kisar dengan api sederhana. Masak sehingga pecah minyak.
2. Masukkan air secukupnya (tak perlu banyak, sebab sotong akan mengeluarkan air juga nanti).
3. Masukkan asam gelugor, bunga kantan dan daun kesum. Biarkan kuah mendidih.
4. Masukkan sotong dan perlahankan api.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan kuah mereneh sekejap hingga naik kemerah-merahan.
6. Kemudian masukkan tomato dan terus tutup api agar tomato tidak layu sangat.

No comments:

Post a Comment