Saturday 4 February 2017

Moist Banana Bread

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
3 atau 4 pisang ranum , dilecek
1/3 cup mentega cair
1 cawan gula (boleh kurang kpd 3/4 cawan)
1 biji telur, dipukul
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
Secubit garam
1 1/2 cawan tepung serbaguna

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 350°F (175°C)
2. Dengan menggunakan senduk kayu, campurkan mentega dengan pisang yg dilecek dalam mangkuk besar.
3. Masukkan gula, telur dan vanilla.
4. Taburkan baking powder dan garam di atas adunan dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan tepung, gaul sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam 4×8 loyang roti yang telah disapu mentega.
7. Bakar selama 1 jam. Sejukkan di atas rak. Keluarkan dr loyang dan potong.

No comments:

Post a Comment