Tuesday, 14 February 2017

Sardin Bercili

Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
1 tin sardin (besar) - dibuang sosnya
2 biji cili merah - dikisar
4 - 5 biji cili padi merah - dikisar
2 biji buah keras - dikisar
3 biji bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor
1 biji tomato - dibelah 4
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk tumis
Sedikit air (optional)

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana, tumis kesemua bahan kisar dan cincang hingga naik minyak. Masukkan juga serai.
2. Masukkan asam gelugor dan sedikit air jika terlalu kering.
3. Masukkan sardin dan gaul sebati dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Masak hingga agak pekat dan masukkan tomato.
5. Tutup dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment