Wednesday 22 February 2017

Rich And Moist Chocolate Banana Bread

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
100 gm butter bergaram
120 gm gula kastor
1 biji telur
5 biji pisang
1/2 sudu teh serbuk vanilla
150 gm tepung / 1 cawan
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan sour cream
1 cawan coklat cip
Sedikit badam cincang ** boleh guna walnut atau lain2

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 170°C bergantung pada kepanasan oven ** Cik Na guna suhu 150°C. Sediakan loyang roti ukuran 9×5 inc, oleskan dengan sedikit butter dan lapik dasar loyang dengan kertas kek.
2. Lenyek pisang hingga lumat. Ketepikan.
3. Ayakkan tepung, soda bikarbonat dan serbuk koko. Ketepikan.
4. Dalam bekas pemutar, putar butter dan gula hingga berkrim.
5. Tambahkan telur dan putar lagi.
6. Tambahkan serbuk vanilla, pisang dan sour cream. Terus putar hingga sebati.
7. Tambahkan campuran tepung, soda dan koko yang telah diayak dan gaul secara kaup balik dengan spatula hingga rata.
8. Tambahkan 1/2 cawan coklat cip dan gaul rata.
9. Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan.
10. Taburkan baki coklat cip di atasnya dan juga sedikit badam cincang.
11. Bakar dengan api bawah selama 1 jam.
12. Setelah kek masak, biarkan sejuk atas redai sebelum dipotong.
13. Kek akan naik dalam oven dan turun sedikit setelah sejuk.

No comments:

Post a Comment