Saturday, 18 February 2017

Nasi Goreng Cina

Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen

Bahan:-
1 mangkuk besar nasi putih
1 mangkuk isi ayam - potong dadu
1 mangkuk sayur campur/kacang panjang
4 - 5 biji telur
Segenggam bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
Serbuk lada sulah
Garam

Caranya:-
1. Buat telur scramble dulu dengan memukul beberapa biji telur dengan menggunakan garfu, tambah garam dan sedikit air.
2. Panaskan kuali dan tuang telur. Biarkan telur hampir "set" dan dikacau dengan cara menolak dari tepi ke tengah kuali dan seterusnya kacau.
3. Tutup api sambil dikacau sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
4. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk, masukkan isi ayam dan tumis sehingga ayam masak.
5. Kemudian masukkan nasi dan kacau dengan menggunakan api yang just sebelum dimasukkan garam dan serbuk lada sulah. Kacau lagi.
6. Masukkan sayur campur/kacang panjang, kacau dan akhir sekali masukkan telur scramble tadi dan terus dikacau atas api kuat beberapa minit sebelum diangkat dan hidangkan.

Nota :
Jika menggunakan udang, masukkan udang selepas nasi bagi mengelakkan udang menjadi keras.

No comments:

Post a Comment