Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
200 gm coklat masakan putih
70 gm mentega
2 biji telur gred B
50 gm gula halus (boleh kurangkan 40 gm)
60 gm tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
(*digaul rata dan diayak)
Esen vanilla
Caranya:-
1. Cairkan coklat secara kaedah "double-boiler" dengan api kecil hingga coklat cair, masukkan mentega, kacau rata hingga mentega cair dan sebati. Ketepikan, biar suam.
2. Pukul telur dengan gula hingga larut , tak payah sampai kembang. Tuang ke dalam coklat tadi, sambil dikacau pantas hingga sebati.
3. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali tambah esen vanilla, kacau sebati. Sudukan ke dalam muffin cup 1/2 penuh, bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit atau hingga masak.
***Lepas masak, ia akan turun sedikit, tapi kalau nak cuba boleh tambah sedikit lagi tepung. Cik Na tambah tepung jadi 70gm.
No comments:
Post a Comment