Sumber Resepi: Facebook/Aida Shukor
Bahan:-
Ayam - Potong kecil, garam kunyitkan dan goreng sampai garing
5 tangkai cili kering - potong 3 (kalau nak pedas lebihkan cili)
2 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih*
Setengah ibu jari halia muda *
(* dihiris)
2 sudu besar sos tiram
Kicap lemak manis
Garam secukup rasa
Suku cawan air panas
Caranya:-
1. Panaskan minyak, goreng cili kering yang telah dicuci dan ditos. Goreng sebentar sampai garing.
2. Masukkan bahan hiris dan goreng sampai layu dan naik bau. Masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram dan kicap lemak manis lebih kurang dalam 5 kali renjis (dapatkan salutan sekata ayam)
4. Perasakan dengan garam secukup rasa, hati2 sbb dekat ayam dah letak garam dan sos tiram dah rasa masin. Letak air panas bagi menggelegak dan pekat.
5. Balik-balikkan dan siap.
No comments:
Post a Comment