Saturday, 21 January 2017

Whoopie Pie

Sumber Resepi: C&P Tatrahazaini @ Dapur Comel Delight + Laman Dapur Helen (Filing)

Bahan:-
1 3/4 cawan (230 g) tepung gandum*
3/4 cawan (75 g) serbuk koko*
1/4 sudu teh esen baking soda*
1 sudu teh esen vanilla
~ Ayak bersama bahan2 bertanda*

3/4 cawan (170 g) cawan mentega
3/4 cawan (150 g) cawan gula kastor
1 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan (60 ml) buttermilk (atau campurkan 1 sudu teh cuka + 60 ml susu segar dan biar 10 minit)
1/2 cawan (120 ml) instant coffee / air suam

Caranya:-
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul sebati. Masukkan esen vanilla.
3. Di dalam bekas lain, satukan buttermilk dan coffee/air suam.
4. Menggunakan kelajuan rendah, masukkan tepung berselang-seli dengan buttermilk (mulai dengan tepung akhiri dengan tepung juga).
5. Menggunakan ice cream scoop/piping bag, paip adunan ke atas dulang pembakar yang telah di alas kertas baking terlebih dahulu. Jarakkan anggaran 5 cm.
6. Bakar selama 10-12 minit atau sehingga masak.
7. Apabila sejuk letakkan filing.

Bahan Filing (Wilton Buttercream) :-
2/3 cawan mentega
4 cawan gula icing @ 2 cawan memadai
1 tsp esen vanilla
2-3 tbsp susu @ cream @ air

Caranya:-
1. Putar mentega hingga gebu.
2. Masukkan esen vanilla dan masukkan gula icing. Lakukan separuh dahulu.
3. Masukkan susu, letakkan separuh lagi gula icing.
4. Lakukan sehingga habis. Sedia until digunakan.


No comments:

Post a Comment