Monday 16 January 2017

Sambal Sotong Berserai

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
6-7 ekor sotong (Cik Na guna sotong besar dalam 3-4 ekor)
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/4 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
2 batang serai, diketuk
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus:-
7 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah (Cik Na tambah cili padi utk lagi pedas)
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Sebesar ibu jari belacan, dibakar

Caranya:-
1. Sotong dihiris, buang muncung Dan mata sotong. Cuci, tos dan perap dengan his limau kasturi selama 10 minit, cuci dan toskan dalam tapis. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/3 cawan). Tumis serai dan bahan2 kisar halus hingga harum. Tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa.
2. Masukkan asam jawa, kacau dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya (yang ni ikut selera, ada yang suka sambal tumis manis sedikit dan ada yang tak). Kacau dan masak hingga pekat dan garing. Tambah bawang besar hiris, gaul rata dan masukkan sotong. Besarkan api dan kacau hingga rata dan sotong berubah warna. Masak untuk 1-2 minit dengan api besar. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment