Sunday 8 January 2017

Asam Pedas (Resepi II)

Sumber Resepi: Syarifah Nur (sukatan Cik Na sendiri yang buat)
Bahan Hiris :-
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan Kisar:-
Cili kering
4 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci halia
2 inci kunyit
1 inci lengkuas
Belacan
Bahan Perasa:-
Garam
Gula
Asam keping/asam jawa (kalau guna asam jawa paste satu sudu)
Daun kesum
Tomato
Ikan
Caranya:-
1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris sampai naik bau.
2. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak.
3. Tambah air, daun kesum, garam, gula dan asam jawa.
4. Bila dah menggelegak, masukkan ikan dan tomato.

No comments:

Post a Comment